Твоя їжа має бути тобі ліками

Розмовляла Зоряна Гуменецька-Рифяк

 

Щороку весь цивілізований світ відзначає День правильного харчування. Проте навряд чи про цей день знають у нашій країні. І якщо європейський покупець, як засвідчують різноманітні опитування, купуючи продукт, насамперед звертає увагу на його якість і корисність, то українці -- на смак.

До того ж, традиційна для Заходу проблема переїдання сьогодні є актуальною для найменшої частини українців. Більшість із нас просто ігнорує правильне харчування.

Як зазначають експерти, нераціональне харчування спонукає розвиток і різке зростання в громадян як хронічних неінфекційних захворювань, так і інфекційних. А відповідно до оцінок експертів ВОЗ, здоров'я населення на 70% залежить від способу життя, і найбільше -- від харчування.

Але змінити ситуацію з харчуванням в Україні можна, і краще про це може розповісти лікар вищої категорії кабінету Енергоінформаційної медицини Клінічної лікарні Львівської залізниці Володимир Распертов.

-- Від чого, на Вашу думку, залежить здоров'я людини?

-- Здоров'я людини часто залежить від того, наскільки правильно та раціонально вона харчується. Однозначно, здорова їжа повинна бути ще й збалансованою за вмістом білків, жирів та вуглеводів. Однак не слід стверджувати, що правильне харчування є запорукою вирішення всіх проблем. Проте можна наполягати на тому, що неправильне -- є однією з найсерйозніших проблем цивілізації. Вона навіть серйозніша за проблему екології, бо в сучасний період люди хворіють в екологічно благополучних країнах не менше, ніж у країнах з жахливою екологічною ситуацією. І, безумовно, правильне харчування дає реальний шанс хоча б частково позбутися багатьох хронічних захворювань людини.

-- То що ж таке насправді неправильне харчування?

-- Є продукти, які різні людські організми засвоюють по-різному. Одні їх засвоюють, навіть з користю, а інші -- не сприймають і змушують якось реагувати на них свою імунну систему. (Мова йде про нестерпні для певного організму продукти, які ми споживаємо щоденно і не підозрюємо, що саме вони спонукають до розвитку безлічі хвороб.)

-- Змінити довкілля просто нереально, але про те, що їсти з користю для організму, повинен знати кожен. То що означає неправильне харчування?

-- Їжа проходить травний конвеєр, де жир перетворюється на глюкозу, білки -- на амінокислоти, тобто на "паливо" або "будівельний матеріал". Організм розпізнає в їжі інформацію -- наприклад, послідовність сполучення амінокислот у білку. Набір амінокислот, який чомусь не підходить, викликає реакцію імунної системи, за логікою якої, все "неправильне" має бути знищено.

-- До чого призводить неправильне харчування?

-- Треба знати, що основну інформацію про якість їжі, яка потрапляє до організму, дістає кров. Вона ж виносить із кишківника продукти розпаду їжі по органах. Де реакція крові на їжу є найбільш бурхливою? Природно -- там, де швидкість кровообігу менша, а загальний діаметр русла більший, тобто в печінці та нирках, які є своєрідними фільтрами людського організму. Саме тому багато хто з нас так часто потерпає від хронічних захворювань печінки та каменів і піску в нирках. Та запобігти майбутнім захворюванням можна, якщо споживати їжу, яка підходить саме вам. Тому надзвичайно важливим є відокремлення продуктів, нестерпних для організму, які і викликають додаткові витрати енергії на перетравлення і виведення з організму, а також призводять до утворення залишків отруйних продуктів обміну (ендотоксинів) імунної та травної систем. Як правило, це надмірна вага, захворювання КШТ, хронічні захворювання дихальних шляхів, гіпертонічна хвороба, артрити, шкірні захворювання -- ось список синдромів і захворювань внаслідок вживання нестерпних продуктів для організму. Проте однозначно не можна з впевненістю казати, до яких саме хвороб призводить неправильне харчування. В кожному конкретному випадку -- це індивідуальне.

-- Зрозуміло, що неправильне харчування призводить насамперед до ожиріння. В чому саме полягає суть методу лікування від цієї недуги?

-- У моєму методі лікування ожиріння не має нічого надзвичайного. Уявіть таку собі розумну машину на кшталт комп'ютера, яка запрограмована на визначення продуктів харчування, які є нестерпними для організму конкретної людини.

-- Як цей апарат визначає шкідливі продукти?

-- Напевно, вже відомо про біохімічний спосіб визначення нестерпних продуктів (він базується на аналізі крові пацієнта та її порівняння з взірцями продуктів). Проте в цього методу є свої недоліки, він достатньо дорогий і не кожному доступний. На противагу йому я розробив досконаліший та дешевший -- біофізичний, який не потребує крові пацієнта, проте технологія та сама.

-- Пристрій розподіляє продукти на заборонені (червоний список) і ті, які можна споживати без обмежень (зелений список). Так, основне завдання пацієнта -- споживати продукти тільки із зеленого списку, тоді немає необхідності голодувати, обмежувати себе в калоріях тощо. До речі, у зеленому списку завжди можна знайти рівноцінну заміну улюблених продуктів, які опинилися в червоному списку. Підрахуйте, скільки ви споживаєте продуктів упродовж життя. Вийде не більше 50, а зелений список пропонує понад 100. Погодьтеся, вибір вражатиме.

-- Як довго треба харчуватися відповідно до зеленого списку, щоб позбутися зайвих кілограмів?

-- Я рекомендую своїм пацієнтам чітко дотримуватись рекомендацій протягом трьох місяців. За цей час пацієнт не тільки позбавляється хронічних хвороб, а й, залежно від ступеня ожиріння, насправді втрачає від 15 до 25 кг. Надалі залишається тільки попрацювати над тим, щоб зафіксувати вагу.

-- Пане Володимир, а чи можна завдяки цьому методу вберегти свою майбутню дитину від небажаних захворювань?

-- Розвиток новонародженого багато в чому залежить від того, як харчувалася впродовж вагітності мама. Погано, коли вона їла недостатньо, проте не краще, якщо харчування було надмірним. Незбалансоване харчування матері є серйозною загрозою розвитку малюка. З їжею мати отримує енергію та матеріали для створення нового організму. Вітаміни й мікроелементи, які містяться в продуктах, забезпечують точність і швидкість біохімічних процесів, від яких залежить правильність виконання генетичної програми. Отримання негативної енергії (нестерпні продукти) погано впливає на розвиток дитини, а цьому можна запобігти завдяки тестуванню. А для тих, у кого вже є діти з алергічними хворобами, визначення нестерпних продуктів -- перший крок у лікуванні алергії.

ru 📧